zaterdag 27 oktober 2012

Zwijnwijn

Het vliegtuig brengt ons van Amsterdam naar Palma de Mallorca. Op Schiphol blijkt dat we via Murcia vliegen. Nou ja, met die extra hoek krijgen we anderhalf uur meer tijd om te lezen. De jongedame is op pagina zoveel van ‘Tonio’ en ik haal de weekendeditie van NRC voor de dag. Met in een bijlage van 22-23 september 2012 ‘De Kleine Hamersma’. Een beschrijving van 101 betaalbare supermarktwijnen. Da's mooi: lekker en goedkoop. Boeiend ook. Voor ik het weet, zegt mijn reisgenootje dat we d'r bijna zijn. Vanaf grote hoogte zien we de lichtjes van Palma de Mallorca, de hoofdstad waar we later die week op rak zullen gaan.

Eenmaal weer thuis, fiets ik langs wat grootgrutters met een keuze uit Hamersma's keuzes op mijn iPhone. Bij de Jumbo bestudeer ik bij het vak ‘rood’ een vignet met daarop een varken. Wat heeft dit beest te maken met wijn? La Granja betekent boerderij. De connectie met de deze 'vino tinto' ontgaat me. Volgens Hamersma's relaas gaat het om heerlijke Tempranillo. Met die druif - mijn rode favoriet - is succes verzekerd. Waarom nou dat zwijn als afbeelding? Hamersma suggereert dat deze wijn wel een uitstekend zou passen bij varkensvlees.

In het schap staan nog meer producten van La Granja. Met andere boerderijbeesten. Wat een durf. Of gewoon stom. Gewiekst dan? Ik neem een proefles mee naar huis die we dezelfde avond soldaat maken bij salade met affettati, snijwaren. Magnifiek. En dat voor 3,99.

De volgende dag peddel ik opnieuw naar de Jumbo. Met twee volle fietstassen wijn ga ik daar weg. Het belooft een interessante reeks trips te gaan worden langs Neerlands kruideniers, met de NRC's bijlage als gids. Op zoek naar nog meer 'zwijnwijn'. Morgen ga ik naar de HEMA. Lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten