vrijdag 12 december 2014

In de krant

Sla ik vanmorgen de net gekochte krant open, staat er een paginagroot artikel over Den Bosch in. Wat dit zo bijzonder maakt, is dat het hierbij om El País gaat, de Spaanse NRC, zegmaar. Die komt rond het weekend uit met een aantal bijlages en één daarvan - El Viajero (De Reiziger) - bevat vandaag een reportage over mijn geboorte- en woonplaats. Voor de samenstelling bezocht Anna Borràs één dag ‘Den Bosch, también conocida como Bolduque’. Den Bosch (dus), ook bekend als Bolduque.

Dat Bolduque dateert van zo’n zes eeuwen geleden toen de Spanjaarden - die toen al moeite hadden met buitenlandse talen - Bois-le-Duc verbroddelden tot Bolduque

. Overigens blijft Anna consequent Den Bosch gebruiken, met slecht één keer ’s-Hertogenbosch, en dan ook nog tussen twee haakje ook nog ook nog. Er ligt dus nog heel wat werk te wachten voor die club die het correcte gebruik van de lange versie propageert. 

Anna loopt van ’s morgens 08.00 tot ’s avonds 20.00 uur rond, waarbij ze begint en eindigt op de Markt. De titel ‘En el jardín del Bosco’ (In de tuin van Jeroen Bosch) maakt direct duidelijk waarnaar ze op zoek is. ‘Onze’ Jeroen is een held in Spanje. Ze merkt op dat de stad - hoewel deze zelf geen enkel werk van de ‘aclamado pintor’ (bejubelde schilder) bezit - al vanaf 2010 warm draait voor een groots evenement in 2016 rond Jeroens 500ste sterfdag. In werkelijkheid loopt de motor ‘officieel’ al vanaf 11 juli 2008 toen burgemeester Rombouts in het Madrileense museum El Prado de Omroep Brabant te woord stond.

Ze loopt een bijna voorspelbare historische route langs Hinthamerstraat, Parade, Verwerstraat richting Kruisstraat. Misschien werd ze vergezeld door de fotografen Lya Cattel en Hanneke Wetzer- vooral de naam van die tweede klinkt lekker Bosch - die haar mogelijk wezen op ‘Dit’, een zeker niet ‘klassieke’ gelegenheid, waarover Anna zeer enthousiast is.

Om 15.00 uur maakt ze de tocht over de Binnendieze, waarbij de schippers een pluim op de hoed krijgen voor hun met smaak uitgevoerde vrijwilligerswerk.

1629 blijft onvermeld. Wie liep er dan met haar mee? A la bonheur, in elk geval kijkt ze haar ogen uit op het Bossche Broek om uiteindelijk bij bastion Vught te dineren. Lovend is ze over het terras bij Noble en waarschijnlijk had de kok zijn dag niet. Wie liever in het centrum wil eten, verwijst ze naar de Korte Putstraat, met voor ieder wat wils. Haar dag eindigt achter een lekker glas bier bij Plein 79, onder de Moriaan.


Vorige week stond Las Vegas bij El Viajero in de kijker! Vandaag dus Den Bosch. Niet gek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten