donderdag 18 juni 2015

Jeroen achterna (3); Dalí's temptatie

Jheronimus Bosch gaf meermalen vorm aan ‘De verzoeking van de H. Antonius’. Een klein aantal van de werken rond dit thema is bewaard gebleven.

Het grootste is een drieluik dat zich bevindt in het Musea Nacional de Arte Antiga, Lissabon. Een ander werk hangt in het Prado, Madrid. De Lissabonse triptiek zal onderdeel uitmaken van de Mardrileense tentoonstelling in de zomer van 2016. Al in een vroeg stadium heeft het Prado zich voorzien van de Portugese medewerking (klik). Wie weet komt de 'kleine' Antonius wel naar Den Bosch toe voor de expositie van 11 februari tot 8 mei 2016. 

De temptatie van de Egyptische kerkvader inspireerde Dalí tijdens de creatie van zijn ‘La tentación de San Antonio’ (1946). Antonius werd het niet gemakkelijk gemaakt om op het bescheiden pad van de dienaar Gods te blijven. In allerlei vormen trokken de verlokkingen aan hem voorbij; ze konden de asceet niet terugbrengen tot zijn oude levenswandel. Uiteindelijk werd hij dan ook met rust gelaten.


Tentation de Saint Antoine.jpg
Dromen vormen een belangrijke bron voor surrealistische werken. Op de interpretatie van Dalí verweert Antonius zich aan de linkerzijde van het schilderij tegen de op het oog overweldigende verlokkingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten