dinsdag 27 september 2011

Gent (1); pleinvrees

Vrijdag 23 september, eind van de middag. Door de Veldstraat lopen we naar het hart van Gent. Eerder al zagen we vanuit onze hotelkamer twee van de drie gezichtsbepalende 'torens' boven de bebouwing uitsteken. Ik kon haast niet wachten en nu liggen ze dan ter hoogte van de Cataloniëstraat rechts van ons in elkaars verlengde. Met veel genoegen kijk ik naar die kroondragers van de St.-Niklaaskerk, het Belfort en de St.-Baafskathedraal. Het verleden in steen. In het late zonlicht blijkt het beeld nog veel mooier dan ik me van viereneenhalf jaar geleden herinner. Bij Klein Turkije zien we achter de St.-Niklaas de contouren van een stalen staketsel. Mogelijk wordt daar iets gerestaureerd.

Mijn reisgenote is hier voor het eerst, dus lopen we in een rustig tempo langs de bekendste punten. Hierna wacht ons nog een heel weekend voor de details van het Groot Vleeshuis, het Gravensteen, Karel V, de Koren- en Graslei. Onderweg keuren we de Gentse Neuzen en de ambachtelijk gemaakte chocolade. De terrassen bij de leien raken al aardig bezet. Op de banken en het stenen werk langs het water zitten mensen in de late zon. Nog even naar het 'torenplein' voor we aan tafel gaan.

Het stalen staketsel blijkt 'nieuwbouw'. Onze eerste reactie is dat hier sprake moet zijn van een misverstand. Het tegenovergestelde is waar. Trots valt op een groot bord in een aantal talen te lezen dat het hier gaat om een prestigieus project dat KoBra heet. Citaat: 'De Stad Gent, de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn en TMVW plannen samen de heraanleg van de Korenmarkt, het Emile Braunplein, de Belfortstraat en omgeving'. Zeker het gedeelte bij Klein Turkije mag opgefleurd worden maar waarom een nieuwe stadshal? Want daarvoor vormt de staalconstructie het geraamte. Vloeken in de kerk.

Een stad is geen museum en deze herinrichting is oerstom of geniaal; de tijd zal dat duidelijk maken. We vrezen het ergste voor het plein aan de voet van de kerk. Hoe zouden de inwoners hierover denken? Welk mechanisme heeft het ontwerp door de gemeenteraad geloodst? Dit project raakt ons en dan wonen we nog niet eens in deze stad.

We laten het onderwerp rusten en in afnemende verontwaardiging slenteren we weer naar de Graslei. Daar vinden we een tafeltje op het terras van Den Enghel. Het eten blijkt voortreffelijk, de (aangelichte) omgeving geweldig en als we terugkuieren naar het hotel, is Gent weer een fantastische stad.

Over de herinrichting: http://donviona.blogspot.com/2011/09/gent-na-de-koornmarkt-is-stadshal.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten