vrijdag 20 september 2013

Laura wint

Na de mini’s op woensdag- strijden donderdagavond de grote meiden om de titel Koningin van El Médano 2013. Tijdens de toneelverkenning van wat dagen terug droegen de kandidaten alvast schoenen met onwaarschijnlijk hoge stilettohakken. Kennelijk is het lopen op die dingen ook iets wat geleerd moet worden.

Het feestplein telt behalve een toneel en 300 stoelen in de ‘zitkuil’ ook een reeks eet- en drinktentjes op het hogere gedeelte. Aan de zeekant staan wat stalletjes met ‘snuisterijen’ en aan de straatzijde is een kleine kermis. Om 18.00 uur is er al veel volk dat tussen dit alles flaneert en kletst.

De Gran Gala Elección Reina Adulta begint om 21.30 uur en rond 19.00 uur zit wat publiek op de beste plaatsen. In dit geval vanaf rij drie, want wat daarvóór komt, is gereserveerd voor het feestcomité en B&W van Granadilla de Abona waartoe het kleine El Médano behoort.

Het gaat vandaag dus om een grotere maat deelneemsters en om een uitgebreider programma met twee presentatrices en drie optredens van speciale gasten. De derde is de winnaar van een TV-programma dat gelet op de voorinformatie te vergelijken is met bijvoorbeeld ‘The Voice of Holland’.

De aanpak is identiek aan die van woensdagavond: opkomst van de kandidaten in Indiase sfeer, bikini, galajurk. Met ter afwisseling een zanger-humorist-saxofonist, een zangeres en die TV-winnaar. Alles bijeen een vermakelijk en enthousiast geheel voor een naar schatting duizendkoppig publiek.

Nast me staat een vrouw die bij de opkomst van een der dames haar spandoek uitrolt en hard de naam van het meisje roept. Ik kijk haar lachten aan. ‘Wat denk je: mijn dochter!’ Ze is niet de enige met een stuk laken tussen twee stevige latten. Bij de voorlaatste kandidaat ontsteekt een groep meiden sterretjes.

Het valt me op dat ook aan de randen van dit ‘openluchttheater’ de toeschouwers alle aandacht hebben voor het toneel. Er zijn bars en eettentjes waarvan - in vergelijking met Nederland - niet overdreven veel gebruik gemaakt wordt. Naarmate de avond vordert, blijken de churros en aardappelvarianten populair. De kans op comazuipers lijkt me nihil.


Laura wint. De zes deelneemsters en de afzwaaiende Miss 2012 lachen en proberen hun mascara niet in strepen weg te vegen. En dan neemt om 23.45 uur opnieuw het publiek het podium in beslag. Een leuke avond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten