dinsdag 28 januari 2014

Met Jheronimus op weg (2); de aftrap

Over twee jaar wordt in mijn woonplaats de tentoonstelling geopend die het hoogtepunt moet vormen in het jaar rond de 500ste sterfdag van Jeroen Bosch. Die expositie, ‘Bosch Visions’, vindt plaats in het Noordbrabants Museum van 13 februari tot en met 8 mei 2016.

‘Onze’ Jeroen is een internationale bekendheid. Daarom leefde zes jaar geleden in Den Bosch al het idee dat meer partijen in 2016 ‘iets’ zouden kunnen gaan doen rond genoemde memorabele gebeurtenis. (Overigens stond eerder 2012 op de agenda. Gemeente en Noordbrabants Museum lieten in het BD van 5 januari 2008 weten liever met meer mensen te gaan vissen in dezelfde vijver van 2016.)

Soit. Je kunt ook samen het net uitgooien tenslotte. Niet zo vreemd dus dat begin juli 2008 premier Jan-Pieter Balkenende - in Spanje op weg naar de Expo van Zaragoza - zich bij zijn evenknie meldt. Op de 9de van die maand praten beide leiders in Madrid een uur lang over allerlei Europese zaken. Onze eerste minister brengt meepesant ook het Bossche voornemen ter sprake tot een tentoonstelling rond Jeroen Bosch in 2016. Na afloop bedankt hij zijn collega Zapatero voor diens toegezegde steun voor die Bossche happening die zelfs nationaal karakter zal krijgen.
U kunt dit terug zien en horen: klik.

Op 11 juli 2008 laat burgemeester Rombouts voor Omroep Brabant ‘live’ vanuit het Prado weten dat de ‘parel’ in het veelkleurige JB-programma 2016 een grote overzichtstentoonstelling moet worden in zowel zijn stad als Madrid. De beide vice-premiers vinden het ‘een fantastisch plan, waar zij zich achter zullen stellen om het tot een succes te maken’. Tegelijkertijd geeft Rombouts - die zich bij deze gelegenheid in de schaduw van beide premiers een ‘dorpsburgemeester’ noemt - aan dat de uitleen van de Tuin der Lusten er niet in zal zitten. Een verblijf van enkele maanden in Brabants hoofdstad van De Hooiwagen en de Zeven Hoofdzonden zou toch wel mogelijk moeten zijn.
Luister zelf op: klik.

Kort daarna wordt in Nederlandse en Vlaamse media geschreven over ‘een duo-tentoonstelling Den Bosch - Madrid in 2016’ en ‘de burgemeester noemt de komst van andere drieluiken niet ondenkbaar’. Misschien zijn beide omschrijvingen kort door de bocht en naar het effect ervan valt te gissen. In elk geval stelt de Spaanse verslaglegging zich gereserveerder op. Ik citeer (vertaald): ‘Deskundigen noemen de komst van andere werken dan de Tuin der Lusten mogelijk’. En ‘Het eerste werk voor de ministers is de aanpak van de beperkende wetgeving op het erfgoed’. Want Spanje leent niet zonder meer zijn waardevolle erfgoed uit; een en ander is wettelijk vastgelegd.
Kijk bijvoorbeeld bij: klik.

Over deze Spaanse verslaglegging informeer ik de betrokken ambtenaar van de gemeente Den Bosch.

Vervolgens kijk ik reikhalzend uit naar de lijst van werken die Den Bosch in samenwerking met de nationale overheid elders weet los te peuteren.

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten