woensdag 30 maart 2016

La cocina (22); croquetas de atún

Eigenlijk heb ik nooit onderzocht of bij de Spaanse super er in het diepvriesvak kroketten van Mora liggen. Of die van de Febo. Vleeskroketten met flinters kalf of meestal paard, die je in ons land uit de muur trekt, dan wel op een bolletje wit bij de friettent haalt. Of thuis in het vet of de Airfryer gooit. Lekker met mosterd. Ik heb er ook nauwelijks een idee van of Spanjaarden van ónze kroketten houden. Hun eigen assortiment is gevarieerd genoeg. En smakelijk.

De 'croquetas caseras' - in eigen keuken bereide kroketten - zijn overal te verkrijgen. Het schap bij de slager ligt er vol mee. Ze zijn kleiner dan die van ons en je kunt zien dat ze 'op de hand gemaakt zijn'. Hobbelig. Kroketten met ham, kip, witvis, tonijn, kaas: ze zijn bijzonder populair en je vindt ze op elke menukaart onder het kopje 'tapas'.

Die met tonijn ben ik erg op prijs gaan stellen. En inmiddels ben ik ze ook zelf gaan maken. Het werk daaraan vergt nauwelijks de inspanning die mijn ma vroeger op maandag aan de kroketten besteedde die ze van het 'uit de mond gespaarde soepvlees' maakte. Ze was druk in de weer met bloem, bouillon, paneermeel op een schoongeboend granieten aanrecht. De olie moest precies op de goede temperatuur gebracht worden, anders barstten die knakkers open. Uiteraard kon volgens mij niemand zo'n goede 'krekètte' maken als 'ons mam'.

De bereidingswijze voor de 'croquetas de pescado' of eigenlijk 'de atún' is erg eenvoudig, zoals mag blijken. Je kookt wat (bloemige) aardappels van een neutrale smaak en laat die afkoelen. De (uitgelekte) tonijn komt uit blik. In een schaal worden piepers en vis (in de verhouding 1:1) zeer fijn geprakt en op smaak afgemaakt met dille, zout en peper. 

Op de hand worden de kroketjes gerold en daarna door paneermeel gehaald. Een uur in de koelkast en dan de Airfryer in. In dit geval 16 minuten op 200.
In het vet kan ook, voor wie dat wil.

Variant: de dille vervangen door fijngehakte peterselie en/of kleine stukjes ui (die een minuut of wat in de hete olie hebben gelegen) en een losgeklopt ei toevoegen.

Op de tweede foto is het eindresultaat te zien. Wie met de Airfryer werkt, weet dat de gepaneerde buitenzijde wat licht blijft. De smaak is echter uitstekend.

En dan opdienen. Eventueel met een beetje mosterd-dilledressing. Lekker.Geen opmerkingen:

Een reactie posten