maandag 21 maart 2016

Ouder worden 2.0

In de bieb liggen om de zoveel meter boeken, gesorteerd op thema. Zo loop je als bezoeker langs tafels met 'Verbazing', 'Rouw', 'Jheronimus Bosch', 'Spanning'. Bij één bekijk ik de titel wat langer: 'Het nieuwe ouder worden'.

Gelet op de werken die onder die accolade bij elkaar gebracht zijn, gaat het niet om iemands entree als ouder. Bijvoorbeeld binnen een samengesteld gezin, waar ineens een tot dan toe onbekend persoon op zondagmorgen naast papa of mama in de lits-jumeaux ligt die dan roept: 'Ik ben je nieuwe ouder'. Heel verrassend en vast 'nieuw'.

Nee, deze collectie ligt hier voor de doelgroep waartoe ik behoor: senioren die kennelijk niet meer ouder mogen/kunnen/zullen/moeten worden op de wijze die tot voor kort populair was (wat die manier dan ook moge inhouden). Zij - wij dus - gaan zowaar met die traditie breken, om het pad te volgen van het 'nieuwe ouder worden'. Er had ook kunnen staan: 'Ouder worden 2.0'.

Die oudjes 2.0 verhuizen niet op hun 65ste naar een bejaarden- of verzorgingscentrum om te biljarten, haken en bingo-en. Of te klagen over de boontjes. Ze laten zich ook niet betuttelen. Dat hoorde allemaal bij de klassieke route. Ze komen in opstand tegen het systeem waarin tiranniseerde directrices hordes bejaarden als onmondige kinderen opsluiten in een tehuis. Ter illustratie ligt rechtsboven een boek waarin iemand van 100 uit het raam van 'De Schemering' klimt, de zinderende spanning en het avontuur tegemoet. Hendrik is er ook met zijn dagboek waarin hij dik boven de 80 in 'De late Gloed' nog iets van het leven probeert te maken. Beide humorvolle werken heb ik eerder met veel plezier gelezen, alleen had ik toen nog niet begrepen dat ze 'het nieuwe ouder worden' representeren.

Ik weet al lang dat mijn generatie anders ouder wordt dan onze ouders of grootouders. We lopen in felgekleurde jeans, reizen wat af, fietsen hard in lycra bolletjestruien, behouden met verf onze originele haarkleur (mannen incluis), liften borsten, buiken en oogleden, dragen gebitscorrigerende beugels, zijn vlotte en ondernemende opa's en oma's voor de kleinkinderen. Dit en nog veel meer, ondanks het feit dat we in dezelfde mate als onze voorouders geplaagd worden door toenemende doof- en vergeetachtigheid, tinnitus, reumatoïde artritis, huidaandoeningen, scheurend netvlies, een te hoog cholesterolgehalte, teruglopende snelheid overdag en een extra plasje 's nachts. En da's dan slechts een deel van mijn persoonlijke lijstje waarvan de dokter opgewekt zegt: 'Hoort bij de leeftijd'. Niks nieuws onder de herfstzon.

Een subrubriek op die tafel wordt gevormd door uitgaven die een 'gezond leven' voorstaan. Gezond bewegen, gezond eten, gezond denken. Boeken voor mensen die misschien nooit verwacht hadden ooit nog ouder dan 55+ te worden. En zich nu dus totaal onvoorbereid voor de vraag gesteld zien: wat eet ik als senior? Een frikandel, kan dat nog steeds? Balkenbrij, beuling, bloedworst? Hardlopen, heel mijn leven gedaan, en wat nu? Schuine bakken tappen, is dat nog onderdeel van het ouder worden 2.0?

Lulkoek, denk ik. Natuurlijk kan dat, ondanks de neo-liberale overheidsdwang om gezond gedrag te belonen met lagere verzekeringskosten.

Drie jaar geleden las ik met veel aandacht en plezier 'Het seniorenbrein' van André Aleman. Deze hoogleraar heeft gezocht naar zaken die - wetenschappelijk bewezen - écht helpen om fris te blijven tijdens het ouder worden. Kern van de zaak: flink bewegen, mensen ontmoeten, je geest uitdagen. Dat lijkt me voldoende houvast. 

Wie bij 60+ nog steeds niet weet wat je beter wel niet kunt eten, drinken, roken, slikken of wat dan ook, heeft al die tijd onder een steen geleefd. Volgens de uitgevers moeten dat er heel wat zijn, gelet op de stapel gezondheidsgidsen die ik aantref. De onnozelaars onder ons moeten soepeltjes en 'voor eeuwig jong' de 100 kunnen halen, dus gaan tig auteurs ons uitleggen dat een appel te verkiezen is boven een puntzak friet. Alsof er nog tijd zat is om 'groot te groeien'.

'Het nieuwe ouder worden'? Wie heeft dat bedacht. 'Het nieuwe klein houden' zal je bedoelen. 

2 opmerkingen: