dinsdag 10 oktober 2017

Madrid – Toledo (1); Vlaamse torens

'Op zoek naar de sporen van Brabo's en andere zuiderlingen in Spanje'. Onder die vlag vliegen 19 leden van de ‘Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch’ op maandag 2 oktober van Schiphol naar Barajas, Madrid. In die plaats zijn de koffers nog niet uitgepakt of de ploeg gaat op stap vanaf het hotel aan de Gran Vía langs Callao en Sol voor een wandeling door 'Madrid de los Austrias'.

Met die ‘Austrias’ verwijzen de Spanjaarden naar de leden van het Habsburgse huis die hier op de troon zaten. De ‘grote’ Oostenrijkers zijn Karel V en Filips II; ‘kleine’ wordt gebruikt voor hun nazaten. Niet dat ze gering van stuk waren; het slaat eerder op hun aanwezigheid in de machtssfeer.

Filips II verplaatste in 1561 de regeringszetel van Toledo naar Madrid. Die stad groeide - met een intermezzo in Valladolid - uit tot dé hoofdstad. Tijdens een kennismakingsreis in 1549-1550 als kroonprins door de Habsburgse landen en de Spaanse Nederlanden, had de latere Filips II liefde opgevat voor de tuinen en torens die hij tussen Schelde en Maas had gezien. Ze inspireerden hem tot de bouw van torens, voorzien van een puntig dak (chapitel) ‘a la manera de Flandes’, op z’n Vlaams, dus. Je vindt ze in El Escorial en op andere plekken in en rond Madrid. 

Raimundo Estapa Gómez (2013, pag. 265) geeft aan dat Filips II er zelfs meester-timmerlui voor liet overkomen uit Brussel om de spitsen op de juiste wijze vorm te (laten) geven. Vier jaar later hadden de Spaanse timmerlui de kunst zelf onder de knie. De opvallende spitsen vormen een opvallend architectonisch element in dit stadskwartier: ik noem ze ‘torre flamenca’, de Vlaamse toren. Vier ervan maken deel uit van de Plaza Mayor. We zien er meer, op weg naar de Plaza de la Villa, waar het oude stadhuis ook voorzien is van de nodige exemplaren.

Echt 'oud' is Madrid niet. Sporen van Romeinse aanwezigheid zijn er nauwelijks. De Visigoten bezaten een kleine versterking die in de 8ste eeuw enigszins werd uitgebouwd door Mohamed I en zijn Arabische opvolgers. Na de herovering in 1083 door de katholieke troepen onder leiding van Alfonso VI de Léon y Castilla, groeide de kleine vesting aan de huidige Cuesta de Vega, van Mayrit uit tot een ommuurde stad die Madrid ging heten.

We lopen langs het inmiddels gesloten Palacio Real waar deel 1 van de wandeling door dit deel van Madrid eindigt. Een aantal wandelaars strijkt neer op het terras van El Anciano Rey del Vino, tegenover de Catedral de Santa María la Real de La Almudena. De rest neem ik mee richting Plaza Santa Ana. Ook deze club eet buiten, bij een avondtemperatuur van 25°C.

Later slaan mijn vrouw en ik - komend van ons hotel - bij de Gran Vía linksaf vóór Primark de wijk in. Alsof we een grens overgaan en het internationale Madrid verruilen voor een bruisende en gemêleerde Spaanse buurt. In deze hoek verbleven we vorig jaar juni een week. We vinden aan de Calle Corredera Baja de San Pablo om 21.15 uur een tafeltje bij het inmiddels vertrouwde Maricastaña


Geen opmerkingen:

Een reactie posten