dinsdag 7 april 2020

Nie vaneiges

Deze tekst verscheen 8 april in De Bossche Omroep
als column in de rubriek 'Onder de Boschboom' 

Beste Hendrien,

In de dagen dat Rutte landvoogd is in de Lage Landen, geselt het coronavirus de mensheid. Hendrien, mocht je in deze zin wat speciaal taalgebruik proeven, dan zit je goed: deze rubriek beweegt zich immers op het terrein van de cultuur. 

Op enig moment verschijnt er een vlag. Een rood-wit-gele vlag. Deze hangt ineens aan een loopbrug die al tijden de mensen in de stad met elkaar verbindt. Het doek wordt direct herkend en brengt een glimlach op de lippen, want de drie banen dragen de jou bekende kleuren rood, wit en geel. Een combinatie die binnen de cultuur van onze lokale gemeenschap staat voor warmte en ontmoeten. Zaken waaraan nu behoefte is en waarvoor weinig ruimte bestaat onder het ingestelde regime van afstand houden.

Op de vlag staat ook een tekst: ‘Alles komt goed!’ Voor sommigen meteen een geruststellende bemoediging in onzekere tijden. Bij anderen leiden de woorden juist tot kritische vragen: Wanneer dan? Echt alles? Hoe goed? En op welke manier?

Tezelfdertijd laat jij op internet een poster rondgaan, ook in diezelfde driekleur. Je advies is praktisch. Boven jouw handtekening roep je ons goedgemutst en in heldere taal op tot het respecteren van de gevraagde afstand. Je woorden worden acuut herkend en vallen in vruchtbare aarde: ‘Blèf uit m’n buurt. ‘k vertrouw oe veur gin anderhalve meter’.
‘Duidelijk!, zeggen de eerdergenoemde vragenstellers. Want wil er echt ‘iets’ goed komen, dan zal dat ‘nie vaneiges’ gaan. Ieders inspanning is nodig. Opoffering. Het gaat tenslotte niet alleen om de gezondheid en toekomst van de ikkies. Ook die van anderen komen in het geding: ouderen, zwakken, kwetsbaren.

Hendrien, er staan valse profeten op die het volk probate middelen voorspiegelen. Zij trekken gelijk op met corona-ontkenners en corona-aso’s. Op hen blijkt zelfs het trio rood, wit en geel geen invloed te hebben. Toch beaamt de Bosschenaar op nr. 12 dat het ‘nie vaneiges’ goed komt. Waaraan de buur van nr. 14 - op anderhalve meter afstand - over de achtertuinheg toevoegt, dat we niet (langer) in een sprookje leven waarin het gekluisterde prinsesje Corrina net op tijd gered zal worden door de plotseling opduikende held. Omdat Superman en Obelix ontbreken, moeten we samen waakzaam blijven. 

Hendrien, de huidige situatie zal niet snel voorbij zijn. Tot op heden valt onze inperking in het niet bij die in Italië, Spanje en Frankrijk. Daarom lijkt me het geklaag wat flauw over kilo’s die er thuis aan vliegen, uitgroeiend grijs haar, het stoppen van de competities. ‘Nie vaneiges’ vraagt om grotere zaken dan dit kleine ongemak. Laat dat weten op je volgende poster. Bijvoorbeeld met ‘Lieve manne en vrouwe, houw op mee mauwe!’. Niet prikkelend zat? Oké: ‘Lig nie te meute, Bossche preute!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten