woensdag 22 juni 2011

Santander, slenterstad

Informatieborden langs de baai van Santander brengen in beeld hoe belangrijk de visvangst is voor deze streek. Er blijkt ook een specialisme te bestaan in het kweken van schelp- en schaaldieren. En van jongbroed! In november 2010 trof ik in de haven van Los Cristianos op Tenerife een tankwagen aan uit Cantabrië. Die kwam geregeld jonge dorada's brengen die daar verder zouden groeien in omvangrijke kweekbakken. Er vaart een ferry van hier naar dat Canarische eiland.

Santander is ook een haven- en industriestad. Een bancair centrum. Op het schiereiland Magdalena staat een voormalig koninklijk paleis. Dat is in 1995 gerestaureerd en fungeert nu als congresgebouw. Het is zo strategisch gelegen dat het voor een G8-conferentie eenvoudig af te sluiten is. De dag begint met regen, dus Santander is vandaag de stad waar ik op zoek ga naar musea, kerken en kroegen.

Ik heb geen haast en begin met een laat ontbijt in café Habana, hier twee deuren verderop: thee en een gebakken boterham met ham en kaas. Even later blijkt de katedraal tijdelijk niet toegankelijk vanwege een kerkdienst. In de kloosteromgang valt te lezen dat op 3 november 1893 het kruitschip Cabo Machichaco vlam vatte. Eigenlijk had het niet in de haven mogen liggen want er was ook dynamiet aan boord. De kapitein had dit verzwegen en toen het vuur niet geblust kon worden, ontplofte de boot en vielen 590 doden. Er was ook schade aan de stad. Het godshuis bleef gespaard, evenals tijdens de grote brand in 1941.

Het valt er even flink uit en ik schuil in het stadhuis. Dat is een bezoek waard alleen al vanwege de schilderijen die laten zien hoe het centrum er rond 1910 uitgezien moet hebben. Ook de overdekte markt biedt de nodige beschutting. De lamspootjes zijn vandaag per dozijn in de aanbieding.

Tegen het middaguur klaart het op en ik sjouw omhoog naar De Prato de San Roque. Prachtig uitzicht over de baai. Vandaar gaat een tandradbaantje naar beneden, gevolgd door een metalen roltrap en -band. Dan sta ik in de wijk El Arrabal waar ik bij Trendy een dagmenu scoor voor €6. Eigenlijk heb ik nu alle plaatsen bezocht die me gisteren door mijn hospes en een medewerkster van het VVV aangeraden werden. Aangemoedigd door het weer begin ik de lange tocht naar de Barrio Pesquero. De oude visserswijk vertoont precies het door de hostaleigenaar geschetste beeld van wat restaurants voor toeristen. Chasseurs voor de deur. Voor wie er over denkt naar deze uithoek te gaan, zeg ik: 'Bespaar je de moeite'. Ik wandel terug naar mijn kamer voor een korte siësta naar goed Spaans gebruik. En voor het schrijven van dit verhaal.

Voor jonge dorado's helemaal naar Tenerife, zie: http://bolduque.blogspot.com/2010/11/paradijs.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten