zondag 22 maart 2020

Mojácar - Den Bosch (1); Hazeldonk gepasseerd


Bijgelovig ben ik niet. Nou ja, bijna niet dan. Op de middag van vrijdag 13 maart lijkt het Coronavirus of Covid-19 nog ver weg in ‘onze’ rustige uithoek van Andalusië. De huurtermijn van het appartement in Mojácar loopt binnen twee dagen af en zondag 15 maart rijden we dus naar huis.

In Spanje zijn de regio’s autonoom. En is de politiek verdeeld. Toch lukt het de betrekkelijk nieuwe regering om snel de noodtoestand uit te roepen. Het land is in oorlog, tegen Covid-19. De reisbeperkingen gaan in op de 15de. Wij kunnen op weg op basis van letter d) uit het ‘nationaal decreet’: de tocht naar het hoofdadres.

We komen op 16 maart in de eerste regen sinds tijden de grens over met Frankrijk om ook daar nog dezelfde avond de ‘sluiting’ van het sociale leven mee te maken. We gaan in quarantaine bij familie in een dorpje dat iets van een paradijs heeft. Met uitzicht op de Pyreneeën. Gelukkig is er een stuk grond van de VVE - de andere eigenaren van dit oude klooster zijn elders - dat 6.000 m2 telt. We ruimen het hout op dat recente stormen van de bomen deed waaien. Knippen, zagen, kort maken, verzamelen en de fik erin. Dat laatste mag gewoon. De zon schijnt, bomen staan vol bloesem; we picknicken in de tuin. 

We bewegen ons met een officieel papier op straat voor de inkopen. Na 12.30 uur is het plaatsje van 1.200 inwoners leeg. Vanaf 18.00 uur geldt de avondklok. 

Vrijdag 20 maart weer op pad. We zwaaien naar de familie. Zoals eerder in Spanje rijden we ook nu over bijna lege snelwegen. Vrachtverkeer en overwinteraars die zich naar hun huis haasten. Onderweg tanken met wegwerphandschoenen aan. Zeep, gel, vochtige babybildoekjes. Alle wegrestaurants zijn dicht. De koelbox is gevuld.

Zaterdag 21 is de rondweg van Parijs een fluitje van een cent. Bij Senlis moet met de officiële ‘attestations’ in de hand onze terechte aanwezigheid op de weg aangetoond worden tegenover de controlerende gendarmerie. ‘Bonne route’: we kunnen weer. Wat uren later is ook de Ring van Antwerpen klein bier.

Na een week van lege autowegen, verlaten straten, ophokplicht, de dreiging met sancties op ongeoorloofd buiten zijn, rijden we bij Hazeldonk Nederland binnen. ‘Kijk maar eens hoe het hier veranderd is’, schreef iemand voor ons vertrek uit Spanje.

We vallen van de ene verbazing in de andere. Op het oog is er nauwelijks iets veranderd. Het is druk op de weg Breda - Tilburg - Den Bosch. Waar moeten al die mensen naar toe in deze tijd van ‘sociale onthouding’? Er wordt flink gewandeld en gefietst op deze zonnige en frisse zaterdag. Zijn dat allemaal gezinsleden? Dat lijkt wel een groep vriendjes op mountainbikes. Hoezo, een club motorrijders in formatie? Is die drive-in hamburgertent open?

In vergelijking met het regime dat we de afgelopen week in Spanje en Frankrijk leerden kennen, lijken de maatregelen in Nederland ‘slapjes’. Of ‘soepeltjes’. We zijn uiterst verrast. 
‘Zo krijg je de groepsimmuniteit wel voor elkaar’, is mijn eerste reactie. 

Dan zijn we thuis. De magnolia in de voortuin staat prachtig in bloei. 21 maart: de lente is begonnen. Nieuwe kansen. 

(wordt vervolgd)Geen opmerkingen:

Een reactie posten