donderdag 4 november 2010

Ansichtkaart

Het verhaal wil dat toen de Noor Fred. Olsen aan het begin van de vorige eeuw kennis maakte met de Gelukzalige Eilanden, hij versteld stond van de gebrekkige (boot)verbindingen binnen de archipel. Nou zijn Noren per definitie vissers of botenbouwers en dat soort lieden voelt zich overal thuis. Fred. Olsen leverde in die tijd snelle schepen voor het vervoer van bananen naar Groot-Brittanniƫ en gaandeweg vestigden de eerste Olsens zich op de Canarische Eilanden.

De familie wilde haar nieuwe vaderland dienen met de ontwikkeling van een betere bootverbinding. De eerste lijndienst startte op 8 juli 1974 met Tenerife - La Gomera v.v. Op dit moment verbindt de maatschappij de gehele archipel. Zelfs het verre El Hierro valt vanaf Tenerife te bereiken: een tocht die een tijdje duurt, maar zeer de moeite waard is, zoals wijzelf wat jaren geleden mochten ervaren. Maar dan moet het er (zoals vandaag dus) niet te hard waaien, want dat maakt het kunstmatige haventje in het noordoosten van het kleine eiland onbereikbaar.

Wie Tenerife bezoekt, kan de vloot van Fred. Olsen niet over het hoofd zien. Zelfs de Spaanse Post komt - getuige de foto - zonder dit Noorse initiatief geen stap verder.

Toeval of niet, maar mijn tijdelijke adres hier is Calle Noruega 34, Los Cristianos. Beschouw dit berichtje dan maar als een ansichtkaart met ‘Vriendelijke groeten uit Tenerife’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten