dinsdag 30 november 2010

Kerven

Tenerife zit vol krassen en kerven. Net als de buureilanden waar het water voor de velden, plantages en kassen ook steeds van noord naar zuid moet. Rivieren ontbreken en een leiding stop je hier niet onder de grond. Dan maar langs de bovenkant.

Vooropgesteld dat die niet poreus is, kun je sleuven voor het transport van water gewoon in de rotsachtige bodem hakken. Bijvoorbeeld bij de Lomo de las Lajas. Gebruikelijker zijn kilometerslange irrigatiekanalen van metselwerk of beton. De makers hebben voor het bereiken van de kortste weg bij wijze van spreken ‘bergen verzet’. Op weg van Tamaino naar Los Gigantes voert het wandelpad door twee ‘kanaaltunnels’ (zie ‘Naam’). Voorbij de tweede doorgang gaat de waterloop na een korte duik bijna horizontaal verder over een richel die in de loodrechte wand is uitgehakt. Het lijkt alsof de bedenkers daarvan toentertijd hangend aan lange touwen hun werk verrichtten. Maar de meeste in steen of beton uitgevoerde kanaaltjes lopen als een niet te missen lint op wat makkelijkere plekken door het landschap. Vaak over of langs jouw pad of weg (zie foto).

Die leidingen monden op gezette tijden uit in enorme reservoirs. Van bovenaf is al van ver te zien of die bekkens nog in gebruik zijn of niet. Leeg lijken ze met hun cementen bekleding en hun randen van steen nog het meest op de gemeentelijke zwemkom die overbodig geworden is na de komst een ‘Aqua World’. Opruimen is zo te zien geen onderwerp. Dus ligt zo’n onnutte bak op verschillende plaatsen gewoon midden in het dorp, zoals in Adeje waar de huizen tot op het randje staan.

Met enige fantasie zijn al die in onbruik geraakte kunstmatige kerven, krassen en dieptes archeologisch erfgoed te noemen. Maar misschien zijn het verschijnselen waarom zich niemand druk maakt. Geen idee. Er zal wel een boek over bestaan. Mocht dat niet het geval zijn, dan lijkt me een stipendium op zijn plaats. Ik ken wel een kandidaat-auteur, denk ik. En die wil daarvoor best terug naar Tenerife. Zeker weten, nu hij hier weer de sneeuw moet ruimen van zijn ‘stuupke’ in Den Bosch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten