zondag 12 augustus 2018

Dwars door Spanje (14); Lleida - Lérida


Lleida. Het duurt even voor ik door krijg dat dit de Catalaanse naam is voor Lérida. Zoiets als Rijsel/Lille. We rijden op 4 juli 2018 van Zaragoza naar Lérida en passeren op enig moment de grens tussen Aragón en Catalunya. Zo gauw we in de stad zijn, is alles ‘tweetalig’. De jongedame aan de hotelbalie handelt een telefoontje af in de thuistaal, begroet ons in het Frans om, gelet op onze reactie verder te gaan in het Spaans. Als ik even later wat boodschappen doe bij Mercadona is het niet anders. Aan veel balkons bij de flats in de buurt hangen spandoeken met de tekst ‘Llibertat presos polítics’. Na een ‘ongeldig’ referendum werd op 27 oktober jl. de Catalaanse onafhankelijkheid uitgeroepen. De centrale regering greep in en de voormalige president Carles Puigdemont verdween met een aantal getrouwen naar België.  Niet alle politici vluchtten en sindsdien zit een tiental vast en die lieden moeten vrij, vindt ‘het volk’. 

Een en ander ligt ‘gevoelig’. De gevangenen worden door de centrale overheid beschuldigd van rebellie, opruiing en malversatie. Zo blijkt dat de kosten voor het referendum betaald zijn uit de algemene middelen. Amnesty International oordeelt vervolgens dat er geen sprake is van ‘politieke gevangenen’. Etc, etc. Soit.

In de namiddag gaan we in de hitte te voet op weg naar de oude binnenstad. Ik moet mijn idee van de zichtbare tweetaligheid bijstellen: alles is in het Catalaans. Misschien maakt het voor buitenlandse bezoekers die geen Spaans spreken weinig uit. Wij puzzelen. Later op de avond zal ik bij menukaart vragen voor ons toch wat te vertalen.

De benedenstad lijkt ons weinig interessant; boven is het te doen. Om daar te komen, zijn er twee liften. De eerste doet het niet, dus sjouwen we omhoog. Bij de tweede lift hangt de tekst dat vandalisme tot het uitvallen van deze mechanische verheffing geleid heeft. Met excuses namens de gemeente. Dus klimmen om 17.30 uur bij 34°C nog meer trappen op. Zou de sabotage van twee liften iets met de politieke stemming in dit land te maken hebben?

Dan zijn we bijna bij de top. Ik zing zachtjes een tekst van Charles Aznavour: ‘J’ai travaillé, Des années, Sans répit, Jour et nuit, Pour réussir, Pour gravir, Les sommets’ ... Als we dan die top bereiken, kun je ons uitwringen.

Op deze verstevigde plek bevinden zich twee markante gebouwen: een grote kerk en een voormalig vorstelijk onderkomen. We kopen toegangsbiljetten waarbij - bijna regel - naar ons land van herkomst wordt gevraagd. Hierop krijgen we tot onze verbazing een beschrijving uitgereikt in het Nederlands. Zeer uitzonderlijk. 

Het monumentencomplex heet ‘Turo de la Seu Vella’. Mogelijk - archeologische bewijzen ontbreken - bevond zich hier een Iberische nederzetting. In elk geval vestigden zich hier achtereenvolgens Romeinse, Visigotische en Arabische bewoners. In 1149 wordt de moskee omgedoopt tot kerk. Later komt er een nieuwe kathedraal die nu romaanse (de façade) en vooral gotische kenmerken draagt.

Het gebedshuis en de grote kloostergang zijn volledig kaal. Het gebruik voor militaire doeleinden heeft er tussen 1707 en 1948 een verminkte en aangevreten bedoening van gemaakt. Er wordt met mondjesmaat gerestaureerd.
De toren gaan we na  het eerder klimwerk niet op: tweehonderdennogwat treden. 

Vervolgens bezoeken we La Suda, het Kasteel van de koning. Ook uitgeleefd. Op het hoogste deel van de vesting hebben we een mooi uitzicht op kerk en stad.

De wijk die we doorlopen richting benedenstad hangt vol Catalaanse vlaggen. We zijn in een ander land. Die indruk wordt versterkt door de aanwezigheid in dit deel van inwijkelingen uit landen ten zuiden van de Sahara.
We komen langs een grote winkel met een coöperatieve inslag. Er worden ook boeken verkocht. Ik vraag er naar de pas verschenen heruitgave van het standaardwerk van F.J. Simonet (1829-1897) ´Historia de los Mózarabes en Espana´. En dat hebben ze!

Iets verderop eten we op een klein terras wat gerechten van een Catalaanse kaart. Dankzij de toelichting weten we wat we besteld hebben.

Daarna lopen terug naar Ibis budget. Een prima hotel in een stadje dat weinig uitnodigend op ons overkomt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten