woensdag 10 april 2019

Dagboek Nieuw-Zeeland (29); mosselbaai


15/02
We vertrekken om 09.45 uur vanuit Kaikoura richting Blenheim, centrum van een grote wijnstreek in het noorden van het Zuidereiland. De eerste drie kwartier wordt er flink aan de weg gewerkt. Daarna kunnen we wat opschieten.

Blenheim, hoe komt zo’n Duitse naam hier? Dus later even op Wikipedia gekeken: vernoemd naar de Slag bij Blenheim in Beieren. Daar verhinderde een leger van geallieerden - waaronder Engeland - dat Louis XIV van Frankrijk in 1704 op de Spaanse troon zou komen. Overigens: bij een andere uitslag zouden we nu bij Hazeldonk de grens met Frankrijk overgaan.

Na de wijngaarden volgt middelgebergte met pijnbomen. We naderen een gebied met fjorden (ook hier ‘sounds’ genoemd). We stoppen bij de Pelorusbaai in Havelock en parkeren bij de jachthaven. Aan de overkant ligt een klein visrestaurant; het blijkt gespecialiseerd in mosselen. Binnen ziet mijn vrouw een kookboek liggen met de titel ‘Het Zeeuwse mosselkookboek’.

Bij navraag blijkt Mills Bay Mussels - restaurant en handel - eigendom te zijn van een Nederlands echtpaar. Hun dochter is bezig in de keuken en komt een praatje maken (in haar tweede taal).
De mosselen - bereid met broodkruim en knoflookolie - zijn volgens mijn vrouw perfect. Allergie voor schelp- en schaaldieren ‘verplicht’ mij tot een in bierbeslag gebakken moot vis. Uiterst krokant gebakken: een goed tentje! 

Havelock wordt als het centrum van de NZ mosselindustrie beschouwd. Ook hier blijkt de naam van het plaatsje verbonden met oorlogshandelingen. Generaal Henry Havelock onderdrukte een opstand tegen het Britse gezag in India. Zou er in NZ ook zoiets bestaan als de JP Coendiscussie?

Na een kronkelend stuk door de bossen naderen we de Tasman Bay. Hier ligt de havenstad Nelson (Aha, Horatio Nelson, kapitein, bekende Engelse oorlogsheld. Versloeg een Frans-Spaanse vloot bij Trafalgar).

In de buurt zijn ook plekken die niet naar een oorlog verwijzen. Canvas Town is ontstaan uit een ‘geïmproviseerde’ nederzetting die tijdelijk onderdak bood aan goudzoekers; Rabbit Island spreekt voor zich; ook Golden Bay verwijst naar de goldrush.
Veel plaatsen in NZ hebben op basis van ‘wet’ een naam in twee talen. 

Voorbij de drukte gaan we richting Motueka waar we voor een aantal dagen inslaan bij supermarkt New World. Vandaar is het niet ver naar Dehra Doon Chalets in het gehucht Riwaka. Hier zullen we zes nachten blijven. We zien vanuit de cottage uit op een klein dal met boomgaarden. In de verte ligt de zee. Voor ons tijdelijke onderkomen grazen wat schapen. Hier willen we de komende dagen ‘er ons gemak van nemen’. Anders gezegd: luieren voor we de oversteek maken naar het Noordereiland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten